Veiligheid

Wat willen we komend jaar bereiken?

Wat willen we komend jaar bereiken?

We gaan in 2023 concreet aan de slag met de volgende nieuwe activiteiten:

We zetten extra in op de aanpak van overlasthotspots
Overlast is een hardnekkig probleem dat telkens weer op een andere plaats de kop op kan steken. Door structureel extra in te zetten op de aanpak van overlasthotspots,  kunnen we sneller tot integrale oplossingen komen. We zetten daarbij vooral in op preventie, informatie-uitwisseling  en pakken overlast op maat en bij de bron aan.

We betrekken bewoners meer bij de aanpak van veiligheidsproblematiek in hun wijk
In de Veiliger Wijkteams werken verschillende wijkprofessionals al op een goede manier samen om veiligheidsproblemen aan te pakken in de wijk. Deze manier van werken versterken we verder door de betrokkenheid van bewoners te vergroten. Wij vinden het belangrijk dat bewoners zich sterk betrokken voelen bij hun straat, hun buurt en hun wijk en daar trots op kunnen zijn. Om die betrokkenheid ook breed te organiseren, is het belangrijk dat we bewoners stimuleren om hun verantwoordelijkheid te pakken, met eigen initiatieven te komen en invloed te nemen op vraagstukken die voor de veiligheid van hun woon- en leefomgeving belangrijk zijn. Daarmee investeren we in weerbaarheid. Daarnaast helpen betrokken bewoners ons op hun beurt om onze informatiepositie te versterken. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

We bouwen de aanpak van ondermijning uit
Criminele netwerken en structuren waarvan een ondermijnende invloed uitgaat op de samenleving en onze rechtsstaat gaan we allereerst proactief tegen. Het is daarom belangrijk dat we zowel de samenleving als de gemeentelijke organisatie weerbaarder maken. Om onze samenleving weerbaar te maken tegen de invloed van ondermijning, zetten we vooral extra in op bewustwording en handelingsperspectief bij bewoners en in specifieke branches van onze lokale economie. Om onze organisatie weerbaar te maken, stellen we heldere kaders en prioriteiten waar het ondermijningsrisico’s betreft. In dat opzicht is het van groot belang om, naast de inzet van de Wet Bibob en het analyseren kwetsbaarheden in werkprocessen, multidisciplinaire (integrale) handhaving te organiseren om vormen van georganiseerde criminaliteit tijdig te kunnen verstoren.

We besteden meer aandacht aan de preventie van digitale criminaliteit
De lokale overheid kan hierbij tijdelijk een aanjaagfunctie vervullen met als belangrijkste doelgroepen: jeugd, ouderen en kleine en middelgrote ondernemers. Uit onderzoeken, ook in Nijmegen, blijkt dat dit de gebruikers zijn die online het hoogste risico lopen. Het versterken van risicobewustzijn en handelingsperspectief zijn de speerpunten van een preventieve aanpak op maat. Daarbij kunnen we volop gebruikmaken van initiatieven en programma’s die reeds op de markt zijn.

We zetten extra in op het tegengaan van jonge aanwas in de criminaliteit
We drukken overlast door jeugd zo vroeg mogelijk de kop in. Daarmee voorkomen we overlast én houden we jongeren weg van een loopbaan in de criminaliteit. Vroegsignalering en vroeginterventie zijn hierbij cruciaal. Deze aanpak bestendigen we en bouwen we verder uit.

We blijven werken aan (nieuwe) oplossingen voor problematiek op het raakvlak van zorg en veiligheid
Veel Nijmegenaren weten zich gelukkig prima zelf te redden, maar er zijn ook inwoners die daar niet toe in staat zijn en van wie de problematiek tevens leidt tot maatschappelijke onveiligheid. In deze situaties kiezen we voor een individu- en/of systeemgerichte aanpak. We zetten daarbij in op het tegengaan en voorkomen van ernstige overlast en crimineel gedrag van personen of groepen. Daarbij kijken we met name naar de diepere oorzaken om herhaling en terugval te voorkomen.

We breiden de doorbraakaanpak uit
Met de doorbraakaanpak realiseren we onorthodoxe oplossingen die per persoon verschillen. Vanwege de successen van deze aanpak zetten we hier structureel extra op in.

In onze jaarlijkse veiligheidsbrief rapporteren wij uitgebreider over deze en andere ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. Daarnaast stellen we dit jaar het nieuwe Integrale Veiligheidsplan vast, waarin we beschrijven wat onze veiligheidsplannen voor de komende vier jaar zijn.

Lasten & baten

x 1 miljoen

Lasten

24

2,5 %

Baten

1

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2022 11:31:24 met de export van 11/28/2022 15:13:08