Financiën

Wat willen we komend jaar bereiken?

Wat willen we komend jaar bereiken?

We brengen het financieel effect van de gemeentefondscirculaires in beeld en verwerken deze jaarlijks in de stadsbegroting
Jaarlijks brengt het rijk drie gemeentefondscirculaires uit: in mei, september en december. We analyseren deze gemeentefondscirculaires en brengen in beeld wat de financiële gevolgen zijn voor Nijmegen. Vervolgens worden de effecten voor het gemeentefonds verwerkt in onze begroting.

We maken een integrale afweging van de inzet van nieuwe gemeentefondsmiddelen (taakmutaties)
Gemeentefondsmiddelen zijn vrij besteedbaar door de raad; dit geldt voor alle uitkeringen in het gemeentefonds. Uitgangspunt is dat wij als gemeente niet één op één het Rijk willen volgen bij de bestemming van de gelden, maar dat wij een eigen afweging willen maken, die zoveel mogelijk integraal is, die past binnen het gemeente brede beleid en die zo goed mogelijk aansluit bij de lopende begroting. College en raad worden dus  jaarlijks tijdens de planning en control cyclus in staat gesteld om een eigen integrale afweging te kunnen maken van nieuwe middelen in het gemeentefonds.

We oefenen invloed uit op de landelijke herijking van het gemeentefonds
De nieuwe verdeelmodellen voor het gemeentefonds worden per 1 januari 2023 ingevoerd. In de meicirculaire 2022 zijn de effecten voor Nijmegen kenbaar gemaakt. Er geldt echter nog een ingroeipad (het pad waarmee gemeenten naar de nieuwe verdeling ingroeien) van 3 jaar. Eind 2025 wordt de invoering van het nieuwe model geëvalueerd. We blijven er invloed op uitoefenen dat Nijmegen ook na de evaluatie van 2025 goed uit het herijkte gemeentefonds zal komen.

We lobbyen over de hoogte van de inkomsten van het gemeentefonds en over het stabiliseren van de schommelingen van het gemeentefonds
Het is belangrijk dat wij als gemeenten kunnen beschikken over voldoende middelen voor de taken en verantwoordelijkheden die we hebben. Ook is het essentieel dat er niet te veel schommelingen in onze inkomsten plaatsvinden;  een stabiel gemeentefonds is ook van groot belang. Daarom voeren we als gemeenten samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een actieve lobby richting de rijksoverheid. Voor de komende jaren is de lobby voor een grotere omvang van het gemeentefonds in 2026 (het zogeheten ravijnjaar) een belangrijk speerpunt. Daarnaast zetten we in op voldoende- structurele - middelen voor jeugdzorg.

We schaffen de hondenbelasting af
Deze coalitie schaft de hondenbelasting af. Wij zijn van mening dat de hondenbelasting een belasting op dierenliefde is en niet goed uit te leggen is.

We maken ruimte in de begroting vrij om het investeringsprogramma te realiseren
In dit coalitieakkoord is een forse aanvulling op het investeringsprogramma opgenomen. In de programmabegroting voegen we extra kapitaallasten toe om dit investeringsprogramma mogelijk te maken.

We verbeteren de fiscale processen
We moeten onze fiscale processen verbeteren, zodat handmatige slagen tot een minimum worden beperkt. De innovatie die we doorvoeren, is erop gericht de controle van fiscale processen te verbeteren door data-analysetools te gebruiken. We gaan deze tools in 2022 en 2023 implementeren. Deze verbeterslagen zijn nodig om het huidig convenant Horizontaal Toezicht met de belastingdienst te verlengen.

Lasten & baten

x 1 miljoen

Lasten

36

3,6 %

Baten

629

63,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2022 11:31:24 met de export van 11/28/2022 15:13:08