Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg

Wat willen we komend jaar bereiken?

Wat willen we komend jaar bereiken?

Binnen het sociaal domein zetten we in 2023 en verder volop in op het versterken van de sociale basis, op het bevorderen van bestaanszekerheid en op het vergroten van kansengelijkheid. We blijven inzetten op preventie, laagdrempelige ondersteuning in de wijken en normaliseren, zodat inwoners kunnen participeren en zware zorg en ondersteuning zoveel mogelijk wordt voorkomen. De focus ligt op een goede uitvoering van beleid samen met organisaties in de wijken, stad en regio.

Naast en in samenhang met de inzet die we al langer plegen is er een aantal actuele ontwikkelingen in de samenleving die de sociale tweedeling kunnen vergroten en daarom vragen om extra aandacht. Er speelt op dit moment namelijk veel in de samenleving met impact op het sociaal domein, denk bijvoorbeeld aan de hoge energielasten, het woningtekort, de huisvesting van statushouders en de problemen en kansen op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat we daar ook het komende jaar goed op moeten blijven inspelen.

We gaan de sociale tweedeling te lijf met een integrale aanpak. Dat betekent dat niet de programma's of de afdelingen leidend zijn, maar de opgaven in de stad en de leefwereld van de inwoners. Hieronder volgt een opsomming van een aantal interventies of onderwerpen die in 2023 extra aandacht krijgen.

Versterking sociale basis
Naast de reguliere activiteiten kenmerkt 2023 zich door de uitvoering van de volgende activiteiten:

We zetten in op het welzijn van onze inwoners in onze wijken via stadsdeelprogrammeren
In 2023 blijven we volop inzetten om alle Nijmegenaren prettig te laten leven en meedoen in hun wijk en in de stad. De sturing op de sociale basis vindt steeds meer in de wijken plaats. In drie stadsdelen (Lindenholt, Zuid en Oost) maken we een start met stadsdeelprogrammeren voor volwassenen, waarbij we samen met de inwoners en professionals de volgende opgaven centraal stellen: 1. bevorderen van gezondheid, ontmoeten en het tegengaan van eenzaamheid en isolement; 2. bevorderen van gemeenschapsvorming en het kunnen meedoen van alle inwoners. Bij het stadsdeelprogrammeren voor de jeugd staat de volgende opdracht centraal: bevorderen van veilig, gezond en kansrijk opgroeien van alle kinderen en jongeren. Hiervoor zetten we in 2023 de preventieprogramma’s 0-12 jaar in Noord, Dukenburg en Hatert voort en continueren de preventieprogramma’s in alle stadsdelen voor de jeugd van 12+.  Met deze werkwijze richten we onze inzet gezamenlijk op de belangrijkste vraagstukken van onze inwoners.

We werken aan ruimte voor ontmoeten
Wij gaan in 2023 verder met het transformeren van onze wijkaccommodaties en de uitvoering van het beleidskader Ruimte voor ontmoeting. Concreet gaan we een toewijzingskader vaststellen voor verhuur (wie kan wel/niet huren in onze wijkcentra, nultarief etc.). Daarnaast gaan we in 2023 aan de slag met het verbeteren van de toegankelijkheid en inrichting van de wijkcentra, zodat we maximale voorwaarden realiseren voor initiatieven van en participatie door inwoners. Dit doen we samen met alle betrokken en partners.

We werken aan een gezonde leefomgeving
Bij de uitvoering van de gezondheidsagenda 2021-2024 vormt een gezonde leefomgeving een belangrijk speerpunt. In 2023 gaan we verder met het toegankelijk en aantrekkelijk maken van de openbare ruimte die uitnodigt tot spelen, bewegen en ontmoeten. Met onze partners in Groen, gezond en in beweging richten we ons bijvoorbeeld op een gezond en duurzaam voedselaanbod dichtbij onze inwoners. We peilen of er draagvlak is voor meer initiatieven als buurtmoestuinen, voedselbossen en stadslandbouw.

We zetten in op gezondheidswinst en een kansrijke start voor iedereen
We continueren met onze partners de diverse initiatieven op het gebied van: gezond en veilig opgroeien, gezond gedrag, mentale gezondheid, gezond ouder worden, gezond met een beperkt budget en gezond werkgeverschap. Zo werken we met de gezondheidsagenda 2021-2024 aan gezondheidswinst voor iedereen. Vanaf 2019 zijn we aangesloten bij het landelijke programma Kansrijke Start, waarin de eerste 1000 dagen van het kind centraal staan. Dit programma heeft een plek gekregen in het regeerakkoord. Met de beschikbaar komende middelen werken we in 2023 aan de lokale coalitie en het subsidiëren van succesvolle interventies.  

We zorgen voor goede en herkenbare dienstverlening Welzijn voor ouderen
Vanaf 2023 investeren we in het welzijnsaanbod voor het groeiend aantal ouderen in onze stad. We breiden de capaciteit ouderenadviseurs uit, waardoor ze onder meer inzetbaar blijven voor het project Sociaal Arrangeren. Daarmee helpen we kwetsbare ouderen en ouderen met geheugenklachten zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. We zorgen dat ouderenadviseurs voor zowel onze oudere inwoners als de ketenpartners makkelijk te vinden zijn. Ook realiseren we toegankelijke dagbesteding voor ouderen, verspreid over de stad. Met de extra financiële middelen uit het coalitieakkoord zetten we eveneens in op laagdrempelige ontmoeting in de wijk.

We pakken de Uitvoeringsagenda dierenwelzijn op
We gaan aan de slag met de nieuwe Uitvoeringsagenda dierenwelzijn 2023. De agenda is gekoppeld aan de uitgangspunten van het dierenwelzijnsbeleid. Onderdeel van de agenda is het verder versterken van de uitvoering van de wettelijke taken dierenwelzijn. Dat doen we onder meer door een nieuw contract met de Dierenambulance Nijmegen af te sluiten.

We zetten ons in voor de acceptatie van lhbti+ personen
We gaan in 2023 verder met de uitvoering van de Regenboogagenda 2021-2024, met extra middelen uit het coalitieakkoord. De regiegroep van de Regenboogagenda geeft advies over de inzet van dit budget. Samen met het Regenboognetwerk werken we aan de speerpunten: zorg & welzijn, veiligheid en biculturaliteit. Daarnaast organiseren we activiteiten op thema’s als zichtbaarheid & communicatie, onderwijs en ouderen. Na de organisatie van de EuroGames 2022, gaan we in 2023 aan de slag om aandacht voor lhbti+ inclusie en acceptatie in de sport te borgen. Zo blijven we uitstralen dat Nijmegen zowel een Sport- als een Regenboogstad is.

We maken werk van de inclusie voor mensen met een beperking
In 2023 werken we verder aan de uitvoeringspunten van het Actieprogramma inclusie, gericht op mensen met een beperking. Dit doen we samen met ervaringsdeskundige inwoners en de betrokken maatschappelijke partners. De extra middelen vanuit het Coalitieakkoord worden gebruikt om sneller merkbaar verschil te maken voor Nijmegenaren met een beperking. Belangrijke speerpunten hierbij zijn: inzetten op bewustwording, toegankelijke communicatie en de inzet van ervaringsdeskundigen.

Versterken antidiscriminatie
In 2023 gaan we samen met partners en inwoners aan de slag met een plan gericht op het voorkomen en tegengaan van discriminatie. Met behulp van de extra beschikbare rijksmiddelen en middelen uit het coalitieakkoord gaan we inzetten op dialoogbijeenkomsten over discriminatie, preventie en educatie en op het duurzaam versterken van de inwonerparticipatie van mensen met een migratieachtergrond.

We investeren in de samenwerking jongerenwerk en Voortgezet Onderwijs
In 2021 zijn we vanuit het Jongerenpakket Welzijn gestart met de inzet van jongerenwerk op de Nijmeegse middelbare scholen. In 2022 is deze inzet vanuit het Nationaal Programma Onderwijs verder uitgebreid en hebben alle Voortgezet onderwijs scholen in Nijmegen de mogelijkheid om van deze inzet gebruik te maken. We horen zowel vanuit het jongerenwerk als vanuit de scholen veel positieve geluiden over deze samenwerking. In 2023 gaan we deze inzet samen met YouthSpot, lectoraat jongerenwerk van de HvA, onderzoeken en borgen we de inzet en resultaten.

We doen mee aan het Voorloperstraject Rijke Schooldag en doorontwikkeling brede scholen
In 2022 zijn we door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn aangemerkt als voorloper in het kader van het Voorloperstraject Rijke schooldag. Het doel van dit traject en de subsidiemiddelen is om een kwalitatief goed programma van activiteiten rond de school en wijk organiseren zodat kinderen hun talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen en benutten. Nijmegen kent al ruim 15 jaar het concept Brede Scholen. Sinds de komst van de brede scholen is er weinig doorontwikkeld en is de situatie historisch gegroeid, waardoor deze niet meer passend is bij de huidige tijd.

We versterken jongerenparticipatie
We kennen reeds verschillende vormen van jongerenparticipatie om de stem van jongeren mee te nemen in besluitvorming. In 2023 nemen we deel aan het leer- en werktraject Democracy Reloading van het NJI en Erasmus+ om jongerenparticipatie in de gemeente te verduurzamen. We zetten de stem van jongeren nog meer centraal en onderzoeken op welke manieren we jongeren nog meer kunnen betrekken.

We verstevigen inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in het jeugdhulpdomein
We zien verschillende kansen voor het verstevigen van de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in het verbeteren van de sociale basis en jeugdhulp in onze stad. In 2023 werken we  deze kansen concreet uit in een ontwikkelagenda. Daarnaast starten we in 2023 met het versterken van de bestaande netwerken en structuren van ervaringsdeskundigen in de stad op het gebied van jeugd. We voegen ervaringskennis toe in de ontwikkelingen op het gebied van de Jeugd GGZ, de regionale ontwikkelagenda en onderzoeken de mogelijkheid ervaringsdeskundigheid toe te voegen aan het netwerk rondom het OPH.

We zorgen voor een betere aansluiting tussen jeugdhulp en onderwijs
In 2021 zijn er werkgroepen gevormd waarin gemeenten, scholen en het samenwerkingsverband samen kijken naar de (verbetering van) aansluiting jeugdhulp en onderwijs. In 2022 zijn verschillende pilots voor de verbetering van de verbinding gestart. In 2023 zetten we enkele van deze pilots voort op het SO en het VSO. Daarnaast borgen we de opbrengsten van enkele pilots in de bestaande structuren. Ook ontwikkelen we samen met het onderwijs een ontwikkelagenda voor de komende jaren. Hierin trekken we regionaal op. In deze ontwikkelagenda benoemen we de gezamenlijke verbeterpunten en werken we uit hoe we deze verbeteringen gaan bereiken de komende jaren.  

We starten met de STORM-aanpak op het voortgezet onderwijs
STORM (Strong Teens and Resilient Minds) is een netwerkaanpak gericht op het verminderen van depressieve klachten en voorkomen van suïcide onder jongeren op het voortgezet onderwijs. Het is een samenwerking tussen onder andere de gemeente, het onderwijs, de GGD en de ggz. De komende (school)jaren wordt deze preventieve aanpak geïmplementeerd. Hierbij wordt universele preventie vormgegeven in de klas, worden  docenten en mentoren getraind tot ‘gatekeepers' en worden  jongeren met verhoogd risico op depressieve klachten of concrete suïcidale gedachten gesignaleerd om hen tijdig de juiste hulp aan te kunnen bieden.

We ontwikkelen op basis van praktijkervaring de werkwijze van het Buurtteam Jeugd & Gezin verder door
Per 1 januari 2023 is het Buurtteam Jeugd & Gezin anderhalf jaar operationeel. 2023 en verder benutten we om de werkwijze van de Buurtteams verder door te ontwikkelen, mede op basis van een actief leerproces gericht op praktijkervaringen. Dit doen we samen met onze partners. Een van de ontwikkelpunten is het ontwikkelen van beschikkingsvrije basishulp in collectieve vorm.

We starten in 2023 met ten minste één pilot om de wachttijden in de jeugd-ggz te verminderen.
In 2022 zijn we begonnen met de nieuwe contracten voor de jeugd-ggz. In deze contracten hebben we de ruimte gecreëerd om, samen met belangrijke partners, verschillende pilots en projecten te ontwikkelen voor de transformatie van de jeugd-ggz. In 2022 hebben we gezamenlijk een analyse gemaakt van de achterliggende knelpunten die wachttijden veroorzaken, en mogelijke kansrijke oplossingen geformuleerd.  In 2023 gaan we met ten minste een van deze oplossingen, zoals consultatie & advies,  aan de slag. Verder onderzoeken we hoe we de expertise van de jeugd-ggz dichterbij de wijk en de Buurtteams kunnen organiseren.

We voeren de Wet verplichte GGZ in nauwe samenwerking met ketenpartners en regiogemeenten in Gelderland-Zuid uit
In 2021 heeft een evaluatie van de uitvoering van de Wvggz plaatsgevonden, waaruit bleek dat de uitvoering op hoofdlijnen goed verloopt en er geen aanleiding was voor grote aanpassingen in de wijze waarop de Wvggz-taken zijn georganiseerd. Deze werkwijze zetten we daarom ook in 2023 door.

Er komt een multidisciplinair WijkGGZ-team
We realiseren sinds 2022 samen met zorgverzekeraars en ketenpartners in alle stadsdelen in aansluiting op de Buurtteams een multidisciplinair wijkGGZ-team om te zorgen voor een sluitend netwerk in wijken voor mensen met psychische kwetsbaarheid die zelfstandig wonen. De wijkGGZ-teams zullen in eerste instantie beperkt van opzet zijn; de teams zullen vooral meerwaarde hebben vanwege de multidisciplinaire (combinatie van ggz, verslaving en verstandelijke beperking) expertise, consultatie & advies en kortdurende interventies die op wijkniveau beschikbaar komen.

Verdere ondersteuning en hulp voor jeugd en gezin
Naast de reguliere activiteiten kenmerkt 2023 zich door de uitvoering van de volgende activiteiten:

We zetten voorliggende alternatieven voor jeugdhulp begeleiding in
We onderzoeken mogelijke nieuwe voorliggende alternatieve voor tweedelijns jeugdhulp begeleiding. Met een kansrijke initiatief of initiatieven gaan we in gesprek en bespreken we de mogelijkheid tot subsidiëren.

Integraal PGB
We volgen de ontwikkelingen rond het integraal PGB (voor zowel Wmo als Jeugdhulp).

We dragen zorg voor de uitvoering van de lokale aanpak ‘Samen voor een thuis zonder geweld Nijmegen’
Deze heeft als belangrijkste speerpunten: 1. Meer aandacht bij het onderwijs voor kinderen en jongeren met een onveilige thuissituatie, 2. Een betere samenwerking aan veiligheid, 3. Een lokale alliantie financieel misbruik bij ouderen in Nijmegen, 4. De juiste ondersteuning bij complexe scheidingen, en 5. Werken met migrantenorganisaties en sleutelfiguren bij huiselijk geweld en kindermishandeling in het algemeen en eergerelateerd geweld in het bijzonder.

We werken vanuit een nieuwe visie gerichter aan hulp bij complexe scheidingen
Vanuit de regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling is al jaren aandacht voor complexe scheidingen. De ambitie in de regio Nijmegen is dat iedere ouder na een scheiding met hun kinderen weer een eigen gezinsleven opbouwt en dat er rust en welzijn komt voor iedereen. In 2022 is de visie, en de manier waarop je deze missie handen en voeten geeft, aangescherpt. De focus verschuift van één gezin één plan naar twee gezinnen twee plannen. In 2023 wordt deze visie verder geïmplementeerd vanuit een samenwerkingsverband dat in ieder geval bestaat uit Sterker, EntreaLindenhout, Jeugdbescherming Gelderland, Oidos en de regio gemeenten. Zij realiseren een regionaal expertisepunt voor scheiden dat in de loop van drie jaar als doel heeft om ouders en netwerk te informeren en professionals te ondersteunen bij complexe scheidingen. Het beoogd  resultaat betreft minder schade van conflicten bij scheidingen.

We zetten de wervingscampagne voor pleegzorg voort
We doen dit zodat er meer aandacht, kennis en bekendheid rondom pleegouderschap komt. We hopen dat hierdoor meer mensen zich aanmelden als pleegouder, zodat er meer pleeggezinnen komen voor kinderen op de wachtlijst. We geven doorlopend aandacht aan pleegzorg omdat pleegzorg als gezinsvorm een belangrijke positie in het zorglandschap inneemt als alternatief voor open en gesloten groepen. We zien dat als we stoppen met de campagne, de wachtlijst weer toeneemt. Daarom hebben we besloten dat het belangrijk genoeg is om doorlopend te blijven werven.

We gaan in 2023, samen met de regiogemeenten, verder met de transformatie van gezinshuizen
We willen dat, áls jeugdigen uit huis geplaatst worden, ze zo veel mogelijk kunnen opgroeien in een gezinsvorm: pleegzorg of een gezinshuis. In 2020 zijn we begonnen met pleegzorg een impuls te gegeven. Nu gaan we ons ook op gezinshuizen richten. We stellen daarom in 2023 een plan van aanpak met verschillende pijlers op. Dit doen we samen met de betrokken zorgaanbieders, wetenschap en ervaringsdeskundigen. Het doel is enerzijds om de beschikbaarheid van gezinshuizen in onze regio te vergroten. We zien dat nog veel jeugdigen in gezinshuizen buiten het Rijk van Nijmegen wonen, omdat er in onze regio onvoldoende gezinshuizen beschikbaar zijn. Daarnaast willen we ook de specialismen van gezinshuizen doorontwikkelen. Door de afbouw van jeugdzorg+ en andere residentiële vormen van jeugdhulp is er voor een kleine doelgroep jeugdigen meer expertise nodig binnen de gezinshuizen. We signaleren behoefte aan gezinshuizen die gericht zijn op tijdelijke plaatsing en met het gezin werken aan versterken van het pedagogisch klimaat zodat de jeugdige weer thuis in een veilige omgeving kan opgroeien.

We werken in heel Gelderland met uniforme contracten, tarieven en heldere samenwerkingsafspraken met de Gecertificeerde Instellingen (GI) voor jeugdbescherming
Voorheen waren er bovenregionaal grote verschillen in tarieven, contracten en de samenwerking in de praktijk. In de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming zijn er op bovenregionaal niveau uniforme afspraken gemaakt over en met de Gecertificeerde Instellingen. In 2022 hebben we deze afspraken geïmplementeerd, in 2023 werken we met de verbeterde samenwerkingsafspraken.

We verbeteren aandacht en zorg voor kwetsbare gezinnen
In 2022 is een intensievere samenwerking tussen Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en lokale teams voorbereid in een zogenaamde toekomsttuin. In oktober 2022 zijn we gestart met een toekomsttuin in Dukenburg.  
Het doel is dat gezinnen en huishoudens op tijd en op de juiste manier geholpen worden bij het herstellen én borgen van ieders veiligheid. Vanuit een transparant en eenvoudig hulpverleningsproces dat rechtsbeschermend is voor iedere betrokkene.  Wij gaan daarvoor de samenwerking tussen gemeentelijke wijkteams, veiligheidspartners en zorgaanbieders op een andere manier organiseren. Professionals krijgen in de toekomsttuin de ruimte om te doen wat nodig is en te laten wat niet werkt.

We werken op bovenregionaal niveau aan verschillende ontwikkelingen in de specialistische jeugdhulp
Op verschillende onderdelen binnen de specialistische jeugdhulp wordt de samenwerking op bovenregionaal niveau geïntensiveerd. Er zijn SPUK’s (specifieke uitkeringen) beschikbaar om gewenste inhoudelijke ontwikkelingen te faciliteren, zoals voor de afbouw van de 3-milieus verblijfsvormen en de jeugdzorgPlus. Door het kabinet zijn middelen beschikbaar gesteld om de vastgoedtransitie die hiervoor nodig is mogelijk te maken. De overgang van de huidige accommodaties naar meer (gewenste) kleinschalige woonvormen voor jeugdigen gaat immers gepaard met kosten voor de zorgaanbieders. Ook wordt de samenwerking gezocht op de zogenaamde essentiële functies: specifiek hoog specialistisch aanbod voor jeugdigen met complexe problematiek van dien aard dat dit vraagt om samenwerking een bepaalde schaalgrootte.

Verdere ondersteuning en hulp aan volwassenen/wonen met zorg
Naast de reguliere activiteiten kenmerkt 2023 zich door de uitvoering van de volgende activiteiten:

We creëren een solide basis voor de regionale samenwerking beschermd wonen en maatschappelijke opvang per 2023
We werken de gemaakte afspraken over regionale samenwerking inzake beschermd wonen en maatschappelijke opvang verder uit en zorgen voor een regionale begroting, zodat we per 2023 de rol van centrumgemeente kunnen blijven vervullen en de zorg aan de inwoners van Nijmegen (en regio) wordt gecontinueerd. Financiële regionale samenwerking gaat – vanwege de uitstel van de invoering van het verdeelmodel – waarschijnlijk pas in per 2024.

We hebben nieuwe contracten voor de Wmo huishoudelijke hulp
In 2023 gaan we de Wmo huishoudelijke hulp opnieuw lokaal aanbesteden. De ingangsdatum voor het nieuwe contract zal 1 januari 2024 zijn.

We realiseren en continueren wonen met zorg en ondersteuning
Bij woon-zorgopgaven op de woningmarkt spelen landelijke, regionale en lokale, alsmede kwantitatieve als kwalitatieve vraagstukken. Om hier resultaten te bereiken werken we nauw samen met inwoners(organisaties), gemeenten in onze regio, woningcorporaties, ontwikkelaars en een breed scala aan andere (zorg)instellingen en organisaties. We blijven ons in 2023 gericht inzetten voor huisvesting van doelgroepen met een hulpvraag en de (groeiende groep) ouderen. We maken ruimte om de woonmogelijkheden van deze doelgroepen in de bestaande voorraad en bij nieuwbouw te vergroten. In 2023 continueren we in dit kader Binder (wonen in oude belastingkantoor) en Droombankje, een tussenvoorziening voor economisch daklozen. We realiseren in 2023 meer (flexibele) woonruimte voor spoedzoekers, daklozen, statushouders en andere speciale doelgroepen. Hiervoor putten we uit het Woonfonds en stellen we een exploitatiebijdrage van € 300.000 beschikbaar. Voor het aanpassen van eigen vastgoed voor huisvesting van bijzondere doelgroepen stellen we voor 2023 t/m 2026 een investeringskrediet van € 2,5 miljoen beschikbaar.

Met zorgpartijen en corporaties werken we in 2023 aan de opgave op Wonen & Zorg. De ambitie op termijn is om inclusieve wijken te creëren. Met woningcorporaties en gemeenten in regio Rijk van Nijmegen stellen we middels de Werkgroep Bijzondere Bemiddeling 6% van de vrijkomende woningen beschikbaar voor bijzondere zorgdoelgroepen. Verder zoeken we met gemeenten uit Rijk van Nijmegen naar mogelijkheden om, verspreid over deze regio, extra woonplekken voor bijzondere doelgroepen te creëren. We onderzoeken in het verlengde daarvan met Portaal of we in Lent een ‘Gemengd Wonen-project’ kunnen realiseren die bijdraagt aan uitstroom uit BW en het creëren van een inclusieve wijk.

Op basis van de ontwikkelvisie Winkelsteeg werken we aan de voorbereiding van de transformatie van dit gebied om zo ruimte te bieden aan werken, wonen en (maatschappelijke) voorzieningen. Vooruitlopend daarop werken we in 2023 samen met de woningbouwcorporatie aan de realisatie in 2024 van circa 500 flexibele woningen, NDW21. Dit wordt een gemengde, leefbare wijk in het hart van Winkelsteeg.

We blijven passende ondersteuning bieden aan de bewoners van de zorgwoningen in de Weezenhof en we proberen ook in Nijmegen Noord dergelijke woningen te realiseren. Ook in de regio kijken we naar mogelijkheden om deze bijzondere woonvorm te realiseren en sluiten we aan bij lokale initiatieven.

We breiden het aantal trajecten Housing First verder uit in Nijmegen en in de regio. Housing First is een vorm van wonen met ambulante, intensieve begeleiding en bedoeld voor dakloze mensen met meervoudige problemen, waarbij de toewijzing van een woning de start is van een traject waarbij zelfstandig wonen het doel is.

We gaan door met de ambulantisering: van beschermd wonen naar beschermd thuis
We willen zorg dichtbij de inwoners organiseren. Noodgedwongen (tijdelijke) verhuizingen naar instellingen willen we indien mogelijk voorkomen. We breiden daarom het aantal beschermd thuis plekken verder uit en brengen waar mogelijk het aantal beschermd wonen plekken verder terug.

We verminderen de druk op de opvang en borgen de winteropvang voor daklozen
De maatschappelijke opvang staat onder druk omdat er meer daklozen zijn. We verminderen deze druk door enerzijds meer aandacht te vragen en projecten op te starten om het wonen (al dan niet met begeleiding) te faciliteren zoals Droombankje en Binder. Anderzijds doen wij dit door (tijdelijk) te zorgen voor extra opvangplekken. Tegelijkertijd zorgen wij voor een adequate winteropvang..

We verbeteren hulp aan straatsekswerkers
De tippelzone blijft open en wij blijven zorg en ondersteuning bieden aan straatsekswerkers. We zetten hierbij de komende periode in op het ontwikkelen van een hulpmethodiek die meer aansluit bij deze doelgroep om hen meer en beter te motiveren om uit het straatsekswerk te stappen.

Schuldhulpverlening
Naast de reguliere activiteiten kenmerkt 2023 zich door de uitvoering van de volgende activiteiten:

We investeren in laagdrempelige en effectieve ondersteuning bij (dreigende) financiële problemen: vroeger, sneller en beter
Het huidige beleidsplan financiële dienstverlening en schuldhulpverlening loopt af. Samen met relevante partners werken we aan een nieuw beleidsplan voor de periode 2023 tot en met 2026. Hierin staat hoe gemeente Nijmegen het beleid voor integrale schuldhulpverlening vorm geeft. Het geeft uitvoering aan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en onze ambities voor de komende jaren. Het uitgangspunt is laagdrempelige en effectieve ondersteuning voor onze inwoners, waaronder ook de inzet van de financieel experts in de wijk (FEW) bij (dreigende) financiële problemen: vroeger, sneller en beter. In de ondersteuning van inwoners met betalingsachterstanden in hun vaste lasten (vroegsignalering) onderzoeken we de mogelijkheden de inzet te intensiveren en mogelijkheden van andere vindplaatsen van schuldenproblematiek.

We optimaliseren de keten van schuldhulpverlening aan ondernemers
De coronacrisis had een groot effect op ondernemers. Tijdens de coronacrisis moesten veel zelfstandigen een beroep doen op steunmaatregelen vanuit het Rijk. In 2022 is duidelijk geworden duidelijk welk effect het wegvallen van deze steunmaatregelen heeft. Om te voorkomen dat problematische schulden ontstaan en om te zorgen dat ondernemers met geldzorgen en/of schulden zo goed mogelijk worden geholpen hebben we eind 2022 een OndernemersPunt Geldzorgen gestart. Voor 2023 willen we dit Ondernemerspunt beter integreren in de keten en de samenwerking met verschillende maatschappelijke partners door te ontwikkelen. Daarbij kijken we naar meer mogelijkheden om de drempel te verlagen voor een ondernemer om zich aan te melden.

We optimaliseren de keten van schuldhulpverlening
Dit doen we met bewindvoerders  door de  implementatie en uitvoering van het convenant met bewindvoerders en uitvoering te geven aan het adviesrecht. Op basis van dit adviesrecht kan de gemeente de rechtbank adviseren of iemand met problematische schulden hulp moet krijgen van een beschermingsbewindvoerder of anderszins geholpen kan worden. We zorgen voor een goede aansluiting van de financieel expert in de wijk met de buurtteams en investeren in de aansluiting met ketenpartners .

We starten met een  Jongerenperspectieffonds voor jongeren met (problematische) schulden
Jongeren en jongvolwassenen met schulden willen we zoveel mogelijk met een schone lei laten starten en behoeden voor het opbouwen van schulden. Daarom bereiden we in 2023 een Jongerenperspectieffonds voor. Met het Jongerenperspectieffonds zorgen we dat jongeren zo snel mogelijk schuldenvrij zijn. Dankzij zo’n fonds krijgen jongeren een persoonlijke trajectbegeleider en schelden we schulden kwijt in ruil voor een tegenprestatie (opleiding, stage, etc.). We treffen de voorbereidingen voor dit fonds en onderzoeken hoe de samenwerking gezocht kan worden met bestaande partners en projecten zoal vroegsignalering in wijken en op scholen door
jongerenwerkers in samenwerking met de Financieel Experts in de Wijk.

Lasten & baten

x 1 miljoen

Lasten

265

26,7 %

Baten

12

1,2 %

Deze pagina is gebouwd op 11/29/2022 11:31:24 met de export van 11/28/2022 15:13:08